Dwergpapegaaitjes

Welke Dwergpapegaaien zijn er? => Agapornissen => Topic gestart door: Janina op oktober 19, 2009, 14:55:48 pm

Titel: De Agapornis Taranta
Bericht door: Janina op oktober 19, 2009, 14:55:48 pm
(http://www.dwergpapegaaitjes.nl/images/soorten/taranta.jpg)

Naam
Nederlands: Abessijnse Agapornis
Engels: Black-winged Lovebird
Wetenschappelijk: Agapornis Taranta

Maten en gewichten
Lengte: 16,5 cm
Vleugellengte: /
Staart: /
Gewicht: /
Ringmaat: 4.5 mm

Leeftijd
10 - 20 jaar

CITES status
CITES II

Ontdekker
De Agapornis Taranta werd in 1814 ontdekt door Stanley in Noord Oost Afrika.

Soortbeschrijving
De Agapornis Taranta is met zijn 16,5 cm de grootste van de Agapornissen groep. De algehele lichaamskleur van de Agapornis Taranta is groen. De man heeft een typische rode tekening op het voorhoofd tot aan de bovenschedel en een rood bandje om de ogen. De grote slagpennen zijn zwart en de vleugelranden vanaf de vleugelbocht zijn blauwzwart. De ondervleugeldekveren zijn zwart, iets wat we bij alle drie de soorten van de seksueel dimorfismische groep terug vinden. De staart heeft aan de eindrand een zwarte band. De snavel is rood. De ogen zijn bruin. De poten en nagels zijn grijs.

Geslachtsonderscheid
De Agapornis Taranta is één van de seksueel dimorfismische groep, dat wil zeggen dat je bij deze vogels wel uiterlijk verschil ziet tussen man en pop.
De pop heeft geen rood op het voorhoofd, de blauwzwarte vleugelrand ontbreekt en de ondervleugeldekveren zijn groen. Voor het overige ziet ze er hetzelfde uit als de man.

Verspreiding
In het wild leeft de Taranta in kleine groepen bij elkaar. 's Nachts rusten deze vogels in boomholten.

Eetgewoontes in de natuur
In het wild voed de Agapornis Taranta zich hoofdzakelijk met graszaden, bessen en vruchten. Ook eten ze graag rijpe vijgen.

Kweek
In de paartijd maakt de pop in een boomholte een ondiepe komvormige onderlaag van twijgen, takjes en bladeren.

De manier van nestmateriaal verzamelen is, net als bij de Roseicollis, uniek. De pop steekt namelijk reepjes schors of takjes tussen de bevedering van haar lichaam die ze vervolgens naar het nest brengt. Uniek voor de Taranta is wel dat de pop vlak voor het leggen een deel van haar borst- en buikbevedering verliest en daarmee de nestkom bekleedt. Dit zien we bij geen enkele andere Agapornis terug.

Als nestmateriaal kan men wilgentakken of palmtakjes geven, maar de ervaring heeft geleerd dat niet elke Taranta daar gebruik van maakt. Sommigen zijn reeds tevreden met wat houtsnippers, anderen gebruiken zelfs niets.

Om de andere dag wordt er dan een ei gelegd. Deze zijn wit van kleur. Het popje legt 3 tot 6 eieren die ze in ongeveer 25 dagen uitbroedt. Het popje broedt de eieren alleen uit. (uitzonderingen daar gelaten) Het mannetje is tijdens het broeden steeds in de nabijheid van het nest te vinden en voert regelmatig het popje op het nest.

De jongen worden gevoerd door de ouders en na 6 tot 8 weken vliegen de jongen uit. De jongen lijken op de pop en hebben een vuilgele snavel met op de bovenkant een zwarte vlek. Aan de ondervleugeldekveren kan men al opmaken of we met een man of een pop te maken hebben, de ondervleugeldekveren van de jonge mannen zijn zwart en die van de poppen zijn eerder groenachtig. Sommige jonge mannen hebben in het nest soms al enkele rode vlekjes op het hoofd, maar dat is niet altijd het geval. Na ongeveer 9 maanden zijn de vogels op kleur.

Bijzonderheden
Taranta's zijn in tegenstelling met de andere Agapornissen pas in hun tweede levensjaar geslachtsrijp.

Prijsaanduiding
140 - 150 Euro