ik ben hier net nieuw en las je probleem.
dan heb ik een nog vraag? geef je ze ei krachtvoer? zoja hoe vaak? want teveel is zelf dodelijk voor de jongen. dit kan zelfs tot een half jaar nog gebeuren. en zorg dat de ouders in een goede conditie zijn. geef ze bijvoorbeeld voor de kweek kwark of biogarde met vers fruit dit verhoogt de zuurtegraad in de krop en dat is goed voor de jongen. geef ze ook verse wilgentakken en een goed voer en af en toe trosgierst, fruit, kiemzaden, groente dus in het kort gezegt zorg voor afwisseling en een schoon hok. let wel op dat door een teveel aan groenet en fruit de onlasting veel dunner wordt dus dat wordt een bende in het blok. geef de vogels ook ens een vitaine kuurtje voor de broed je zult echt verbetering zien. wat ook een groot probleem kan vormen is dat door het regelmatige kijken en aanraken de ouders de jongen verstoten of dood laten gaan of zelfs dood maken doordat je het nest iedere keer verstoord door te kijken en de jongen eruit pakt enz. je kan dan beter na het ringen en gaan trainen als ze zelfstandig zijn.
Het andere koppel, dat in dezelfde volière zit, heeft 3 prachtige jongen groot gebracht. Dus het zal waarschijnlijk niet aan de voeding of iets dergelijks liggen. Graany is waarschijnlijk gewoon geen goede moeder.
Eivoer krijgen ze hier alleen als ze eieren hebben en dan ook met mate. Fruit en vooral groente krijgen ze regelmatig en verder krijgen ze pellets. Trosgierst geef ik niet als er jongen zijn, omdat hier net niks in zit van voedingswaarde. Nu de jongen groot zijn krijgen ze af en toe een stukje. Niet te veel, omdat ze anders hun pellets niet meer eten, die toch veel belangrijker zijn 
Granny heb ik het langst en ze is nooit echt bang van me geweest. Ze raakt dus ook absoluut niet gestresst als ik in haar broedhok kijk. Ze heeft de jongen ook niet dood gebeten ofzo. Ze verliest gewoon haar interesse er in en houdt ze dan niet meer warm. De jongen worden ook niet aangeraakt als ze jonger dan 2,5 tot 3 weken zijn. Dus aan die van Granny was ik nog niet geweest.
Ringen doe ik niet, want de jongen blijven toch bij mij en dit was toch het laatste nestje. Met de training ben ik nu bezig en dat gaat prima, terwijl ze al ruim 10 weken oud zijn en al die tijd bij pa en ma gezeten hebben^^.
tja pellets is ook zoiets. daar zijn de meningen ook over verdeeld. ik laat de jongen altijd aan zaden wennen met behulp van trosgierst en een schaaltje eikrachtvoer vermengt met vitaminen en pappoeder zodra ze dat goed eten kunnen ze over op zaden, en daarna op kleine pallets en daarna op de gewone pallets. dit is tenminste als je de vogels te vroeg bij papa en mama weghaald.
als ze nog bij papa en mama zitten is het verstandig om eerst kleine pellets te voeren en daarna de gewone.
MAAR als je voor de broed teveel eivoer hebt gegeven kan dit ook slecht zijn, zoals in het stuk hieronder staat. dit is overgenomen van een site van een bevriende kweker.
Hoofdstuk 2
Wie gelooft er in eivoer?
De laatste weken wordt ik regelmatig gebeld door liefhebbers die niet lekker kweken. Als ik dan wat vragen begin te stellen over de dagelijkse routine komt het er al vaak uit, dat de liefhebber bijna altijd de "schuldige" is. Een groot probleem is dat liefhebbers veel van elkaar overnemen, zo ook een aantal die het eivoer van mij kopiëren en dit dagelijks geven, bijna alle jongen gaan kapot. Ik wil jullie sterk adviseren dit niet dagelijks te doen, hooguit 3x per week.
Vaak lees je in vogelblaadjes stukjes over eivoer, en elke keer zijn er voordelen, wetenswaardigheden enz. van wat de kweker ervaart van zijn goede eivoer. Eigenlijk moeten we met zijn allen ontzettend veel geloof hechten aan dat eivoer, want ik ben nog nooit een vogel tegengekomen die er zelf om vroeg. Dus is het nu een commercieel praatje van fabrikanten dat vogels eivoer nodig hebben, of kunnen ze echt niet zonder dat noodzakelijke wat dan in dat eivoer zit.
Ik weet hierop het antwoord eigenlijk niet, hoeft voor mij ook niet zo nodig , want ik geloof namelijk in eivoer, d.w.z. voor mij is een commercieel eivoer net zo goed als eigengemaakt eivoer.
Dat ik vertrouwen heb in de fabrikanten is zover dat ik toch wel het één en ander toevoeg, dit is natuurlijk geen wetenschap, maar door de jaren heen heb ik toch wel e.e.a. ervaren om nu te kunnen zeggen “ietsje extra kan geen kwaad, als je het maar met mate doet”
Zoals sommigen van jullie weten experimenteer ik graag en daarvoor gebruik ik o.a. het eivoer. Soms wil ik mijn vogels eens wat extra geven en dan meng ik dit door mijn eivoer. In de loop van de jaren doe je ervaring op en zolang dat goed gaat verander je de samenstelling hooguit een klein beetje.
Sinds twee jaar voeg ik de volgende spulletjes toe aan mijn eivoer:
1. Kiemzaad, met veel tarwe (vitamine E)
2. Biergist, veel vitamine B en B12
3. Gistocal voor hond en kat, hoofdzakelijk calcium
4. Forto-perfect, groen poeder, hoofdzakelijk natuurlijke kruiden
5. Stuifmeelkorrels Allemaal met mate, niet in grote hoeveelheden, maar regelmatig wat extra
6. Spirulina, zeealgen soort, bevat enorm veel caroteen (rode kleurstof)
7. Meelwormen, soms geknipt, i.v.m de jongen
8. Brood blokjes, 3 bruine boterhammen in dobbelsteentjes gesneden
9. Yoghurt of bio-garde, net wat er in de koelkast staat.
10. Universeelvoer voor insecten eters (50% eivoer en 50% universeel)
De toevoegingen die ik ze geef zijn volgens mij puur natuur, d.w.z. natuurlijke vitaminen en mineralen. De meeste zijn in poedervorm en deze heb ik vooraf al samengevoegd zodat ik tijdens het bereiden van het eivoer alleen wat eetlepels poeder heb toe te voegen. Op een hoeveelheid van ca. 500 gram eivoer gaan 3 eetlepels poeder. Wat door de spirulina erg groen wordt. Een emmer eivoer splits ik van tevoren zodat ik er ongeveer een halve emmer universeelvoer aan toe kan voegen.
Het geheel maak ik wat sappig en onweerstaanbaar voor de vogels door over de broodblokjes yoghurt, opgelost in water, te doen. De yoghurt zorgt voor een verhoging van de zuurgraad in de krop van de oude vogels. Hierdoor is het percentage pas geboren jongen die blijven leven een stuk hoger. Vooral de lutino’s gaan nu minder vaak dood binnen de eerste drie dagen. De resultaten zijn het laatste paar jaren prima vooruit gegaan, daar bedoel ik hoofdzakelijk de tentoonstellings resultaten mee, want tijdens de kweek waren de resultaten in 1999 en 2000 zeer teleurstellend.
Ik had die beide jaren veel en mooie jongen gekweekt echter er gingen er in ’99 ,40 en in 2000 wel 60 jongen dood nadat ze allang in de vlucht rondvlogen, zo ongeveer dat de jeugdrui in ging zetten vielen ze bij bosjes, ik was de wanhoop nabij. Dit ging zo door totdat een dierenarts een dode vogel van mij onderzocht waarna hij concludeerde dat de vogels als het ware van binnenuit vergiftigd waren. Ik snapte er niet veel van totdat hij een begrijpelijke uitleg gaf.
Ik had mijn vogels dagelijks eivoer gegeven met die toevoegingen, + wat extra meelwormen, zachte maïs en veel rozenbottels. Dit waren volgens hem veel te veel eiwitten bij elkaar, hierdoor kregen mijn vogels zoveel bouwstoffen binnen dat ze nog veel meer inwendige energie nodig hadden om al die stoffen via de lever en de nieren af te voeren. Als de complete conditie dan maar een ietsje tegen zat dan legden ze het loodje.
Sindsdien voer ik nog om de 2 á 3 dagen eivoer, en geen enkel probleem meer. Tijdens de kweek 2001 had ik 88 jongen met 4 of 5 dode vogels tijdens de rui. Mijn conclusie hieruit:
Overdaad met eivoer schaadt wel degelijk bij opgroeiende jongen.
P.S. Wie had er kruipers bij zijn grasparkieten en voerde bijna dagelijks eivoer ? Laat je eigen theorie eens horen en mail het naar me.
Een andere manier om zelf eivoer te maken kreeg ik aangereikt van dhr. Peter Paardekam. Ik heb dit sinds eind 2005 aangeleerd en het gaat vrij simpel om zelfstandig een aardige toevoeging te doen aan het menu van je vogels. Het gaat als volgt.
1 kop volle melk + 2 eieren, hierbij een ¼ kopje rusk, waar je dan ½ kopje water
bij doet + 1 ½ beschuitmeel + 1 koffielepel per ei + 2 koppen eivoer
Bereiding
Kluts de eieren en de melk goed door elkaar en zet deze in de microgolfoven 1 min, daarna goed doorroeren en deze nog 2 min in de microgolf.
De ¼ kop rusk laten weken in ½ kop water (hier kan men ook koeskoes voor gebruiken) maar is niet zo voedzaam
Meng daarna alle ingrediënten beschuitmeel, eivoer en de geweekte rusk goed door elkaar.
Aan dit eivoer kan men ook gekiemde zaden en of wortelen bijvoegen.
sinds ik dit gelezen heb en heb opgevolgt sterven er veel minder jongen in het blok.
dus deze man heeft gelijk naar mijn idee. wat ook heeft geholpen is de overstap naar een beter merk zaad. want ik heb zoiets met pallets (brokken) horen niet bij vogels.
ik vindt het er maar chemisch uitzien. doe mij maar de natuurlijke voeding zoals zaden fruit en groente en af en toe brood en biogarde (yoghurt)
misschien is dit trouwens een leuke topic? (pallets of zaden)